Betörés megelőzése a nyílászárón

Sokféle tanácsot, okos megfontolást olvashatunk betörés elleni védelemmel kapcsolatban. A nyílászárók biztonságossága lépést kell, hogy tartson a betöréstechnika kreatív fejlődésével, és jó, ha mi magunk is megfontoljuk a biztonsági szempontokat, amikor nyílászáró típust választunk. A legjobb, ha még ezen a ponton számba vesszük a lehetőségeinket, de természetesen utólagos védelmi intézkedésekre is van lehetőség. Mit tehetünk tehát, ha épp nyílászáró beszerelés előtt állunk?

Biztonsági vasalattal ellátott nyílászáró

Míg egy átlagos erkélyajtón vagy ablakon 8-10 másodperc alatt bejut egy betörő, biztonsági vasalattal ellátott nyílászáró esetén ez sokkal tovább tart, és csak nagyobb zajjal, feltűnőbb szerszámmal tud megtörténni. Ez nagy segítség nekünk, hiszen jó esetben a betörő feladja a próbálkozást, vagy megszólalhat a lakásriasztónk.

A biztonsági vasalat általában nem látható módon van beszerelve, tehát sem esztétikailag nem rontják az ajtó/ablak összképét, sem a betörő számára nem nyilvánvaló a megléte. Ha mégis megtörtént a betörés, a vasalat cseréje is megoldható. Többféle típusa létezik, úgymint: acélcsapos és/vagy acélkampós erősítés, gombafejű zárócsapok, zárható biztonsági kilincs és kiemelés-gátló.

Biztonsági, ragasztott üveg

Alapkivitelű üvegek helyett érdemes biztonság üveget beépíteni, amely ellenáll a behatolásnak, így emberek vagy tárgyak csak nagyon nehezen juthatnak át rajta. Biztonságosan törik, így az üvegdarabok a köztes réteghez ragadva maradnak, valamint a ragasztott üveg bent marad a keretben törés után is. Vandalizmus, szándékos fizikai támadás és lőfegyverek ellen is biztonságot nyújthat. Erős zajcsökkentő hatással is bír.

Ennél a típusnál legalább két üveglapot ragasztanak össze állandó kötéssel, egy erős, átlátszó köztes réteg beépítésével, így egyetlen üvegtábla jön létre. A hőszigetelő üveg külső rétege készül ebből a ragasztott biztonsági üvegből. Vastagsága és súlya nagyobb, mint az alapkivitelű üvegeké, beépíthetősége a nyílászáró pántolásától és a keret vastagságától, terhelhetőségétől függ.

Betörés elleni védelem nyílászárókon

Betörés elleni védelem nyílászárókon

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Egy hívatlan vendég otthonunkban: a penész

Télen ugrásszerűen megnövekszik azon lakások/házak száma, ahol a penész hirtelen, váratlan módon felüti fejét. Dohos szagot áraszt, zöldes-feketés foltokkal köpködi...

Close