Ezt tegye a penész ellen!

Tegye meg ezt a 7+1 dolgot, és búcsút inthet a penésznek!

Ki ne tudná, hogy a nemes penész fontos a borok jellegzetes aromájának megszületéséhez, a sajtok, szalámik ízletes zamatának kialakulásához. Ámde a lakásban megtalálható penész korántsem ilyen nemes, csúf külleme mellett egészséget károsító hatása is van, így harcolunk ellene. Tippjeink segítségével Ön is győzhet a penészgombák hada felett!

Ablakcsere, illetve szigetelés után sokan meglepve tapasztalják, hogy lakásuk elkezd penészedni. Mi lehet ennek az oka? Mivel az új/felújított ablakok nagyon jól zárnak, ezért a levegő nehezen jár ki, és be, így a pára, és a CO2 sokkal hamarabb felhalmozódik (fejfájás, fáradtságérzet), mint korábban. Elszabadulnak hát a kórokozók, s a penészgombák. A penészesedést általában a sarkokban vesszük észre először. A megoldás az ablakba akár utólagosan is beépíthető légbevezető, vagy az elszívó ventilátor alkalmazása. Figyelem, a fal akkor is penészesedhet, ha alacsony a felületi hőmérséklete.

Bár a penészgombák az élővilág szerves részei, s szerepük van az elemek körforgásában, a szerves anyagok lebontásában, nem mindig a barátaink.

Különösen a várandós anyák, újszülöttek, gyermekek, idősek, betegek, immunrendszeri elváltozással élők a leginkább veszélyeztetettek a lakás penészesedése miatt. A fal lehet hőhidas, de az is megeshet, hogy nem fűtenek eléggé a lakásban. Lehetnek vizesek a falak, vagy alap nélküliek az épületek. Mindez problémaforrás.

A hosszú távú megoldást mindig az okok megszüntetése jelenti!

Így penésztelenítsen!

  • A fürdőszobát zuhanyzás, fürdés után alaposan szellőztesse ki!

  • A penész a nyirkos, meleg levegőt szereti, ezért, ha teheti lakáson belül ne szárítson nagy mennyiségű ruhaneműt!

  • A páratartalmat a ki -és belégzés, valamint a növények biológiai folyamatai, vagy az épületben működő nyitott égésterű tüzelőberendezés is okozhatja. Szellőztessen gyakran!

  • A penészesedés veszélyének kitett helyiségeket gyakran szellőztesse ki! Ilyen például a konyha is, ahol a gáztűzhely az égés során nagy mennyiségű párát juttat a levegőbe. Ott is levegőztessen, ahol cirkó, gázkazán, vagy a gázbojler van!

  • A konyhába szereltessen fel páraelszívót!

  • Már a konyha, fürdőszoba, WC, vagy más helyiségek falfelületeinek készíttetésekor használhatunk penész-gátló hatóanyagokat, de az utólagos penész-mentesítés is megoldás lehet.

  • Ha beszerzi a Hardware Online szenzort, egy számítógéphez csatlakozva tudja mérni a hőmérsékletet, a páratartalmat, és ki tudja számítani a harmatpont értékét, amiből aztán láthatja, mikortól van veszélyben a lakása a penész támadása miatt. Ekkor még cselekedhet! Egy bizonyos harmatpontnál már ki tud csapódni a pára, s ezzel veheti kezdetét a penészedés.

+1: A leginkább energiatakarékos megoldás a hővisszanyerő szellőztető rendszer, mely folyamatosan elszívja a párás levegőt. A folyamatos üzemű ventilátor is megoldás lehet!

A feladat tehát, hogy a páratartalmat olyan szinten tartsa, amelynél nem él meg a penész. Előzze meg, szüntesse meg a penészesedést!

Egy jó tanács: Szigetelés előtt mindenképp kérje ki szakember tanácsát, Válasszon professzionális megoldást. Ha már megtörtént a baj, akkor szakember segítségével orvosolja a hibát. Ne bánja a többletkiadásokat, az Ön, és családja egészsége a tét!

Ezt tegye a penész ellen!

Ezt tegye a penész ellen!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Család barát magazin 2017-09-27

Család barát magazin 2017-09-27 adása. Ablakszigetelés és a penész kapcsolata.            

Close