Kire bízza a munkálatokat?

14+1  tipp szakember választáshoz

Ablakszigetelési munkálatok elé néz? Ajtószigetelésre van szüksége? Üvegezési munkálatokhoz keres valakit? Sokszor már a szakember kiválasztásakor megpecsételődik a végeredmény sorsa. Nem mindegy, hogy kire esik a választása! Megmutatjuk, mit kell figyelembe vennie keresgélés közben ahhoz, hogy ne fulladjon kudarcba a kivitelezés. Vegye észre az intő jeleket!

 
1.Hobbimunkások kíméljenek!

A szakember a nevéhez hűen, ért a szakmájához. Nem kicsit, nagyon. Olyannyira, hogy egész addigi életét, de legalábbis jó pár évet azzal töltött, hogy a szakmájában sikerrel tevékenykedett, s iskoláinak elvégzéséről papírja is van. Vagyis pont ahhoz ért, amivel meg szeretné bízni.

2.Égetően fontos a referencia

Nézze meg az adott ablakszigetelést, ajtószigetelést, üvegezést vállaló szakember munkáiról készült fotókat. Még jobb, ha egy ismerőse meg tudja mutatni a nála végzett munka eredményét, s így testközelből is láthatja, hogy milyen annak minősége. Kérdezze ki, mennyire van megelégedve a szakemberrel? Határidőre dolgozott? Tartotta a szavát?

3.Fantomcég?

Alaposan nézzen utána, hogy biztosan működik-e a cég, be vannak-e jegyezve hivatalosan (ez a garancia miatt is fontos), nem-e épp egy csaló gyanútlan áldozata készül-e lenni.

4.Azt beszélik…

A szóbeszéd néha jól jöhet. Ha túl sokan szidnak egy mestert, abban lehet valami. Természetesen járjon utána a híreknek, ne higgyen el mindent csak úgy! Lehet, hogy csak épp egy rosszakaróba, vagy a konkurencia emberébe botlott bele.

5.Internet, és média – megjelenés felsőfokon?

Egyes szakemberek rádiós, tévés interjút is vállalnak, keresd meg ezeket, és közben biztosan kialakul a döntéshez szükséges véleményed. Nézz körül a Youtube-on, olvasd el a szakmai blogot is.

Gyanakodjon, ha az illető honlapja rossz minőségű képeket tartalmaz, vagy ha egyáltalán nem tartalmaz bizonyítékot az elkészült munkákról. Gyanús lehet az is, ha a honlap szedett-vedett, nincs, vagy nem frissül a blog, esetleg még negatív vásárlói vélemények is szerepelnek rajta.

6.Munkában nincs barátság!

Nem csak azért nem javasoljuk az ismerőssel való dolgoztatást, mert egy barátság mehet tönkre. Az igazság az, hogy nagyon nehéz egy hozzánk közel álló személy által elvégzett munkával kapcsolatosan a garanciális igényeket érvényesíteni. A hab a tortán, hogy a sokszor olcsóbb ár (vagy ingyen végzett munka) általában nem túl korrekt, és nem olyan, amilyet megálmodott.

7.Jó tulajdonságok nyomában: a pontosság

Ha az ablakos például már az igények felmérésekor is késik, és nem szól előre, vagy legalábbis nem kér elnézést érte, akkor sajnos nincs jó hírünk: ez a jövőben sem igen fog változni. A pontosság nem csak azért fontos, mert nem illik egymás idejével visszaélni (hiszen az idő pénz), hanem azért sem, mert a legtöbb házon belül végzett munkálatot egymásra építi a kedves megrendelő. Nem nehéz megjósolni, hogy a sorozatos késések miatt, elég kellemetlen módon, bizony minden csúszni fog. Fontos szempont tehát, hogy a kiválasztott mesternek/csapatnak jó időérzéke legyen.

8.Csak egy hívás

Az első benyomások általában telefonhíváskor érik az embert. Szuper, ha a vonal másik végén a hívott fél bemutatkozik, s megkérdezi, miben segíthet, ahelyett, hogy csak simán „Haló!”-zna. Melyiküket véli profibbnak?

9.A megrendelés vállalása

Az is fontos, hogy mikor vállalja el a szakember a munkát. Ha gyanúsan korán kezdene, akkor valószínű nincs sok munkája (vagy csak szerencsénk van?), s ez nem vet rá túl jó fényt. Érdemes tisztázni, mennyire népszerű a lakosság körében.

10.Megfelelően tájékoztat?

Egy jó szaki előre elmondja, hogy mit, mikor, és hogyan fog csinálni. Érthetően, szakszerűen magyarázza el a munka fázisait. Tud beszélni a munkájáról, annak a legapróbb fázisáig is.

A felméréshez add segítséget!

11.A jó modor is számít

Cigarettázna a szakember? Esetleg alkoholt iszik, vagy vég nélkül káromkodik? Köszönjön el tőle minél hamarabb! Ha nem teszi, el kell majd viselnie, hogy munka közben is hasonlóan fog viselkedni, s nem csak ő, hanem az alkalmazottai is.

12.Kényes téma: ami az árakat illeti

Már megrendelés előtt fontos, hogy az összes költséget számításba vegyék. A plusz kiadásokat is. Legyen minden benne az árban! Így nem lehet probléma az elszámolásnál. Elvárható, hogy annyit kelljen fizetni, ami a szerződésben szerepel.

13.Jó tanácsadó

A jó szaki onnan is megismerszik, ha tervezéskor segít megtalálni a spórolási lehetőségeket, a feleslegesen drágább anyagokról, ésszerűtlen megoldásokról lebeszéli a megrendelőt.

14.Amit felírunk, annak nyoma van

A szakembernek jegyzetelnie kell, amikor elmondja neki az igényeit. Ha nem teszi, legyen felettébb gyanús, s ne legyen kérdés, hogy nem érdemes vele dolgoztatni. A szerződés tartalmazza az alábbiakat: a megrendelés tárgya, mennyisége, az előleg összege, végösszeg, kivitelezési határidő és nagyvonalakban a műszaki tartalom. A kivitelező írja alá, pecsételje le.

14+1. Garancia

Csak olyan szakemberrel dolgoztasson aki garanciát vállal a munkájára és a felhasznált anyagokra.

Vegye figyelembe tanácsainkat, hogy ne fájjon a feje egy rossz döntés miatt!

 

Szakemberek munka közben

Szakemberek munka közben

 

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Ablakaival a környezettudatosság szolgálatában

A fenntartható fejlődéshez saját otthonában is hozzájárulhat! Amellett, hogy spórol az energiával, nem használ mérgező építőanyagokat, és csökkenti a károsanyag-...

Close