A hőszigetelt üveg csodája

Az energiaárak emelkedése miatt egyre fontosabb szerepe van az elavult nyílászárók modern nyílászárókra való cseréjének. Egyre kelendőbbek az argongázzal töltött, speciális bevonatos hőszigetelt üvegek.

Az alap hőszigetelő üveg az úgynevezett termopán üveg volt, még a 70-es, 80-as években. Két vagy több síküveg lapból állt, és a peremeket légmentesen lezárt levegő vagy gázréteg választotta el egymástól. Ma azonban ez már elavult, fokozottan hőszigetelt, Low-E bevonatos, argon gáz töltéses ablakokra van szükség.

A hőszigetelő üvegszerkezet részei: Külső üveg, belső üveg hőfunkciós réteggel, gáztöltés, hőfunkciós réteg távtartó páraszűrővel töltve, elsődleges peremkötés (butil), másodlagos peremkötés (butil) (polisulfid, polieretán).

A hőszigetelést a következők befolyásolják: a gáztöltés jellege, a peremkötés mentén létrejövő hőelvesztés nagysága, a távtartók szélessége.

A megfelelő minőségű hőszigetelő üvegszerkezetek gyártásakor az alábbi elvárásoknak kell teljesülnie:

 • a vágási pontosságnak a megengedett tűréshatárokon belül kell lennie,
 • az elsődleges tömítésnek tökéletesnek, légmentesnek kell lennie,
 • a gáztöltöttség 90%-os legyen,
 • fontos, hogy a páraszűrők is minőségiek legyenek,
 • a távtartóban pontosan kell jelölni az alábbiakat: gyártó cég, a szerkezet felépítése, gyártási idő, azonosító szám, “U” érték,
 • a másodlagos tömítés buborékmentes felhordása,
 • minőségi nyersanyagok használata.

Mi az a lágy fém bevonat (Low-E)? Egy leheletvékony hőfunkciós réteg. Előnyös tulajdonságai fokozhatóak a szerkezet nemesgázzal való feltöltésével. A Low-E bevonatnak hála a belső üvegtábla meleg marad, így nem lesz huzatos az ablak.

A gáztöltéshez vagy kézi töltőberendezést használnak, vagy gáztöltő prést. A gáztöltés során a kész üvegszerkezethez csatlakoztatnak egy szelepet, és figyelik a töltési fokot. Egy üveget kb. 10 perc alatt töltenek fel. A gáztöltő prés már 30 másodperc alatt végez.

Így ellenőrizze, hogy van-e az ablaküvegén lágy fém bevonat!

 1. Tartson egy öngyújtót a hőszigetelt üveg elé!
 2. Ha 4 öngyújtó láng tükröződik vissza (kicsit oldalirányból nézze), akkor adott a lágyfém bevonat. Belülről való megvilágítás esetén a második, kívülről való megvilágítás esetén a harmadik láng színe más, vöröses, vagy ciklámen színű.
 3. Belülről nézve a harmadik, kívülről nézve pedig a második láng színe más? Akkor bizony fordítva tették be az üveget.
 4. Ha a lángok azonos színűek, az ablakon nincs hővisszaverő bevonat.

Ellenőrizné a két üveglap közti, láthatatlan argon gáz meglétét? Gázanalizátor segítségével megteheti!

Ezt mutatja az „U” érték: egy szerkezet hőszigetelő képességét. Értéke a nem kívánatos hőveszteséggel egyenesen arányos.

Ha hőszigetelő üvegszerkezetet választ, gondoljon a keret hőelvezetésére is. Óvakodjon az az alumínium távtartóval készült hőszigetelt üvegszerkezettől, ne hagyja veszendőbe a fűtési energiát! Az alumínium igen jól vezeti a hőt…. Ajánlott a nemes acél távtartó, mely vékony falvastagságával, alacsony hővezető képességével képes lecsökkenteni a hővezetés okozta hő veszteséget. A meleg peremes üveg nem fogja a hőt egyik üvegfelületről a másikra átvinni. A hőmegtakarítás garantált.

A távtartó azért az üveg leggyengébb pontja (mármint hőszigetelés szempontjából), mert jó hővezetése miatt hőhidat képez, és páralecsapódáshoz vezet. A meleg perem ezzel szemben javítja a lakóhigiéniát. Jobb lesz a hőszigetelés, a szoba felőli üvegnek magasabb lesz a felületi hőmérséklete, kisebb lesz a páralecsapódás és a penész kialakulásának kockázata.
A
3 rétegű üvegek esetében az üvegszerkezet első és a harmadik üvegtáblája is lágyfém-bevonatos, kripton- illetve argongázzal feltöltve. Ezek már jelentősen javítják a hőszigetelést. Igazán energiatakarékos megoldások.

A legjobb az, ha a külső és a belső üveg is bevonatos, mert így kevésbé átlátható az üveg.

 

További olvasnivaló a hőszigetelt üvegekről:

Út az üveglaptól a hőszigetelt ablakig

Hogyan történik a hőszigetelő üveggel ellátott ablakok felújítása, javítása?

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hőszigetelt üveg

Hőszigetelt üveg

18 hozzászólás ehhez: “A hőszigetelt üveg csodája”

 1. Ittes Lajos szerint:

  Hogyan tudom ellenőrizni a középső üveg meglétét az ablak szétszedése nélkül mert az nagyon gyanúsan hiányzik! És az ablakok 3 rétegű üveggel lettek megvásárolva! A választ köszönöm !

  1. admin szerint:

   A három rétegű üveg látható a középső üvegnél kell látni egy elválasztó vonalat valamint vastagabb az üveg.
   Ha tudjuk milyen rétegrendel készült akkor a vastagságból meg tudja állapítani. Pl. 4-12-4-12-4 ez három darab 4-es üvegből és 2x 12 mm légrésből áll összesen 36 mm.

   1. Ittes Lajos szerint:

    Az adatok úgy szerepelnek a címkéken ahogy ön leírta!Mégis létezik hogy akármilyen erős lámpával világítok az elválasztó résekbe nappal vagy sötétben nem látom az üveget megcsillanni sötét van benne!Miért? Köszönöm a választ!

 2. Ittes Lajos szerint:

  Azok az adatok szerepelnek a címkéken amit ön leírt! Mégis létezhet hogy hogy akármilyen erős lámpával világítok a résekbe nappal meg éjszaka nem látom az üveget megcsillanni az elválasztó vonal mélyébe!olyan mintha nem lenne benne semmi! miért? Köszönöm!

 3. Ittes Lajos szerint:

  Azok az adatok szerepelnek az üvegen amit ön leírt! Mégis létezik hogy bármilyen erős lámpával világítok a résekbe középen nappal-éjszaka nemlátom az üveget megcsillanni!Létezhet? Hol tudnak ennyire láthatatlan üveget készíteni a világürben?Köszönöm a választ!

 4. Ittes Lajos szerint:

  Köszönöm szépen Viszugyel Zoltán Megnyugtató gyors válaszát a feltett kérdésemre az ablakainkkal kapcsolatban! Válasza a kérdésemre megnyugtató és kimerítő volt!

  1. József szerint:

   Kedves Lajos!

   Engem is erdekelne a válasz, meg tudná küldeni?
   Köszönettel,

 5. Nagy István szerint:

  Tiszteletem! Milyen módszer van a gáztöltés meglétének ellenőrzésére?
  Üdv:N.I.

  1. admin szerint:

   Többféle módon készítik a hőszigetelt üveget. Amit szemrevételezéssel meg lehet állapítani ha a sarkokban van gáztöltő nyílás vagy a távtartóba fúrják. De az újabb üvegeket már gáz közegben rakják össze és azon nincs semmi látható jele. Mérőműszerrel lehet megállapítani amellyel a felügyeleti szervek rendelkeznek.

 6. Hajós Zsuzsi szerint:

  Kedves Admin!
  A távtartóban nincsen megjelölve a gyártó és évszám, ez gyanúra adhat okot?
  Köszönöm, Zsuzsi

  1. admin szerint:

   Kedves Zsuzsi!

   Nem minden gyártó használ jelölést a távtartóban sokszor nagy gyártóknál is külön kell kérni.
   Egyébként mire tetszik gyanakodni?

 7. Dobráné Morár Ilona szerint:

  Kedves Admin!
  Argon gázzal töltött hőszigetelt üverget kértünk, a belső oldal szinte süt a szobában. Ez természetes jelenség?
  Köszönöm Icus

  1. admin szerint:

   Kedves Icus!

   Mivel az üveg összetételét nem ismerjük így nehéz választ adni. Tételezzük fel, hogy az üveg szerkezetileg ugyan olyan lett és csak argonnal lett töltve akkor nagy csodát ne várjanak.

   1. Dobráné Morár Ilona szerint:

    Kedves Admin!

    A teljesítmény nyilatkozat szerint 1,1 w/m2K.
    Prémium-Kömmerling nyínyílászáró.Prémium 76 AD. 2 rétegű.
    Megpróbáktam a láng tesztet,a káng színe eltérő.
    Köszönöm a válaszát!
    Icus

 8. Réka szerint:

  Kedves Admin!
  Három rétegű, hőszigetelt, argon gáztal töltött ablakok kerültek beépítésre házunkba. Hidegebb időben a legkűlső üvegfelületen ( tehát az ablak külső felén) komoly páralecsapódás látható. Ez normális jelenség?
  Koszonettel, Réka

  1. admin szerint:

   Kedves Réka!
   Belső felén szokott le csapódni a pára.
   Nincs az ablak alatt valami ahonnan meleget kap?

 9. Turányi Mihály szerint:

  Olvastam a gáztöltés ellenőrzését analizátorral. Nincs erre egy cég aki megnézi? Ha már nincs benne gáz van cég gáz, van cég aki feltölti? Mennyibe kerül a töltés.

  1. admin szerint:

   Tudomásom szerint a Jullich Glas végez ilyen jellegű mérést. Utólag tudomásom szerint nem tölti fel senki gázzal.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Kire bízza a munkálatokat?

14+1  tipp szakember választáshoz Ablakszigetelési munkálatok elé néz? Ajtószigetelésre van szüksége? Üvegezési munkálatokhoz keres valakit? Sokszor már a szakember kiválasztásakor...

Close