Spórolási tippek 4.

Milyen ablakszigetelési lehetőségek közül választhatunk?

Spórolási tippek 4

Spórolási tippek 4

Melyek azok a megoldások a nyílászárók szigetelésére, amelyet utólag, akár saját kezűleg is el lehet végezni? Itt bemutatjuk ezeket, így Ön könnyebben el tudja dönteni, hogy melyiket alkalmazza otthonában.

Nézzük is, melyek ezek:

A legegyszerűbb a szivacs, melynek egyik oldala a ragasztható felület. Könnyen felrakható, tekercsben lehet kapni. Előnye, hogy nagyon olcsó, viszont évente szükséges cserélni. Hátránya a pór beül a szivacs pórusaiba. Kb 10 fok körül még lehet ragasztani, amennyiben nem párás az idő. Ha nagyobb résekről van szó, akkor más megoldás szükséges, mert nem szigeteli le teljesen ezeket.

A következő az öntapadós gumicsík, amely a rések méretének megfelelően különböző alakú profillal kapható, szintén könnyen felragasztható. Jóval tartósabb, mint a szivacs. Az olcsóbb változatok 1-2 évig, míg a jobb minőségűek 3-4 évig is bírják. Sikeresebb megoldás a különböző méretű rések tömítésére.

A szilikon tömítőpaszta is ablakszigetelő megoldás lehet, de ezt nem ajánljuk! Ezzel a módszerrel nem lesz túl esztétikus maga a szigetelés, Kevés ideig marad tartós és rugalmas. Arra kell figyelni, hogy csak az egyik felületre kerüljön, tehát a másikat be kell vonni valami olyan anyaggal, ami megakadályozza a tapadást.  A folpak is használható, hogy ne tapadjon a szilikon, csak az egyik felületre. Ennél a megoldásnál a száradás után le kell vágni a maradék folpakot. Mégegyszer ki emelem ezt a módszert nem ajánljuk, mert több kárt okoz mint hasznot.

Az egyik legelterjedtebb a svéd utólagos ablakszigetelés, nútmarással, amit korábban már részletesen bemutattunk, így most nem térünk ki rá. Viszont az ebben használt szilikon sima, szár nélküli cső változata ecetsavas sziloplasztal felragasztható.

Hosszú távon megtakarítást jelent az egyszeres üvegezésű nyílászárok hőszigetelő üveggel való ellátása, beépítése. Ezeknek az alkalmazása később térül meg csak, viszont mint szigetelési lehetőség, megemlítendő. Többféle változatban léteznek ablakok: kétszeres, háromszoros üvegezéssel, magára az üvegre gőzölt fémbevonattal, illetve az üvegek közé töltött gázzal.

Az üvegfelület korszerűsítéséről, megoldásáról egy későbbi részben írok.

Együttműködését köszönöm és sikeres alkalmazást az itt bemutatott tanácsokhoz!

Viszugyel Zoltán
Ablakszigetelő

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Spórolási tippek 3.

Milyen megoldások léteznek egy lakás hőveszteségének csökkentésére? Ma már nyilvánvaló, hogy a meleg nagy része a nyílászáróknál szökik meg. Ez...

Close