Spórolási Tippek 1.

Melyek azok a lépések, amelyekkel elérhető, hogy kevesebbe kerüljön a fűtés?

Spórolási tippek 1

Spórolási tippek 1

Itt bemutatjuk azokat a tippeket, amelyeket ha Ön alkalmaz, akkor garantáltan le lehet faragni a fűtés költségéből. Nézzük is rögtön, melyek ezek!

Ajánlott rendszeresen szellőztetni. Ennek a legmegfelelőbb módja az, ha legfeljebb 15 percig, teljesen kinyitja az ablakot. Közben lehetőleg kapcsolja ki a fűtést. Ha hosszan szellőztet kis résen, akkor a falak le fognak hűlni, és felfűtésük plusz költséget jelent.

 

Azokat a helyiségeket, amelyeket nem használ, minimálisan fűteni kell, hogy a falai ne hűtsék le a ház használatban lévő, fűtött részeit. Ez nem vonatkozik a spájzra vagy a lomtárra.

 

Amennyiben lehetséges, a függönyt tegye a fűtőtest és az ablak közé. Ezzel az adott helyiség kap egy további szigetelést. Arra ügyeljen viszont, hogy a függöny ne kerüljön a fűtőtest elé, ugyanis a lakás belsejétől fogja elszigetelni a meleget.

 

Párologtasson! Párologtató használatával sokkal melegebbnek érezhető a szoba. A száraz levegő amúgy sem kedvező az egészségre nézve. Csak mértékkel párologtasson, nem ajánlott túlzásba vinni.

 

Nem ajánlott melegebbre fűteni a szobákat és más helyiségeket, mint amilyenre tényleg szükség van. Tudta Ön, hogy legalább 5%-kal kevesebb lesz a számla összege, ha 1°C-kal alacsonyabbra állítja a fűtést? Akkor mennyit jelent ez 2°C-nál?…

 

Ha központi fűtés van otthonában, akkor annak mindig vízzel feltöltve kell lennie. Érdemes minimum 2 havonta ellenőrizni. Ha a rendszer levegős a kevés víz miatt, akkor az 15%-kal megnöveli a fizetnivalót

 

Mivel Ön ritkábban tartózkodik a konyhában, ezért lehet alacsonyabb itt a hőmérséklet. Ráadásul a főzéssel automatikusan melegebb lesz.

 

Lehetőleg ne szárítson ruhákat a fűtőtesten. Ugyanígy kerülje annak lefestését. Ezek mind azt okozzák, hogy csökken a fűtőtest hőleadási képessége. Ezért szükséges rendszeresen megtakarítani a pórtól és más szennyeződésektől.

 

Ha Önnek konvektora van, akkor mindenképpen távolítsa el a külső légjáratban lévő esetleges szennyeződéseket. Máskülönben nem lesz megfelelő az égés hatékonysága és az a füst visszaáramolhat a lakásba.

 

Az automata hőfokszabályzó – vagy más néven termosztát – hasznos találmány. Ennek az eszköznek az alkalmazása sokat jelent a magas fűtési költségek ellen folytatott harcban. Ha Ön nem tartózkodik otthon, vagy éjszakára nyugodtan lejjebb veheti a hőmérsékletet. Nagyon melegben aludni amúgy sem egészséges. Viszont arra figyelni kell, hogy 4°C alá ne menjen a hőmérséklet, ugyanis az újrafűtés eredménye nem spórolás, hanem ráfizetés.

 

Ha úgy adódik, hogy több napra el kell mennie otthonról, akkor körülbelül 15°C-ra érdemes állítani a hőmérsékletet. Ettől semmiképpen se legyen kevesebb.

A következő részben további hasznos fogásokat és ötleteket mutatunk be, amivel szintén spórolni lehet.

Mi az, amit még tudni szeretne a fűtés spórolással kapcsolatban?

Milyen más spórolási lehetőség érdekli?

Együttműködését köszönöm és sikeres alkalmazást az itt bemutatott tanácsokhoz!

Viszugyel Zoltán
Ablakszigetelő

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Amit az ablakszigetelésről tudni kell

8 jel, ami arra utal, hogy ablakszigetelésre van szüksége Már nem érzi magát olyan komfortosan otthon vagy az irodában, de...

Close